Mate on matepuu ehk paraguai iileksi (Ilex paraguensis) kuivatatud lehtedest valmistatud jook, mis on traditsiooniline Lõuna-Ameerikas, peamiselt Argentiinas, Uruguays, Paraguays, Brasiilia ja Tšiili lõunaosas ning Boliivias.

Matet võib juua nii kuumalt kui külmalt, nii kohe peale vee pealevalamist kui hiljem. Hea joogi valmistamiseks ja joomiseks on vaja kalebassi (pudelkõrvitsast valmistatud metalläärega nõud) ja bombillat (spetsiaalset metallkõrt). Esmalt täidetakse kalebass ühe kolmandiku kuni poole ulatuses matepuruga. Sellele kallatakse külm vesi ja oodatakse, kuni vesi imendub. Seejärel valatakse segule keenud vesi, mille temperatuur on langenud 60-80 kraadini. Lastakse 2-5 minutit tõmmata ja mate on valmis.
Matet võib teha ka ainult külmast veest, aga siis peab sel laskma kauem seista. Kui juua matet külmalt, siis võib valmisjooki lisada jääd, tilgutada juurde sidruni- või apelsinimahla – selline tee kustutab janu, peletab väsimust, sobib hästi peale füüsilist või vaimset pingutust.[2] Mate joomisel on tähtis ka joomise kiirus. Kui juua seda kiiresti, mõjub see ergutavalt, kui väikeste sõõmudega päeva jooksul, mõjub see rahustavalt. Ühest kalebassitäiest lehepurust piisab umbes viie teejoogi tarbeks.

Näitan kõiki 6 tulemust